De dakbedekking is erg belangrijk bij het voorkomen van vochtproblemen en lekkage van uw dakkapel. Bij oude(re) dakkapellen is het vaak het geval dat na zo'n 15 jaar de dakbedekking hoog nodig aan vervanging toe is.
Heeft u het vermoeden dat de dakbedekking op uw dakkapel aan vervanging toe is? Wacht dan niet te lang met het inspecteren van de dakbedekking zodat u zeker weet of deze aan vervanging toe is of niet. Voor relatief weinig kosten voorkomt u lekkage en/of houtrot aan uw dakkapel!
Wij adviseren u graag in de mogelijkheden en kunnen u tevens vrijblijvend voorrekenen wat verstandiger is, een reparatie van het dak of het gehele dak vernieuwen.
Is reparatie beter of moet alles worden vernieuwt? Het antwoord is per situatie verschillend. De platte overkapping van de dakkapel, welke voorzien is van dakleer, is meestal eenvoudig te repareren. Te vaak uw dakkapel opknappen middels kleine reparaties komt op termijn de dakkapel niet ten goede. Als dakkapellen specialist weten wij precies wanneer het toch echt tijd wordt dat u het dak van de dakkapel laat vervangen. Wilt u een goede, permanente, oplossing? Dan is het vaak beter dat u de bitumen van de dakkapel laat vernieuwen. Mocht u méér informatie wensen over het repareren of vervangen van het dak van uw dakkapel, zorg er dan voor dat u weet welk dak u heeft.
De meest voorkomende materialen bij het dak van een dakkapel met een plat dak zijn bitumen, EPDM, PVC en polyester. Heeft u een oude(re) dakkapel? Dan is de kans groot dat er bitumen gebruikt is. Vroeger ging het dak zo’n 15 jaar mee en beschadigde het vrij snel door zonlicht. Inmiddels gaat bitumen veel langer mee, gemiddeld zo’n 25 jaar. EPDM is een veel gebruikt rubberfolie en is sterk, elastisch en gaat zo'n 40 jaar mee. PVC is een kunststof waarbij u zelf de dikte kunt bepalen. De levensduur is zo'n 30 jaar. Polyester is tevens populair. Dit materiaal wordt naadloos aangebracht. Uiteraard gebruikt men dakpannen, zink, leien en riet bij een schuine overkapping.
Er zijn in principe drie manieren waarop men de platte overkapping van dakkapellen kan isoleren, warm, koud en omgekeerd dak. Bij een warm dak wordt de isolatie op het dakbeschot gelegd waarna het dakleer er overheen komt. De isolatie zit dan dus aan de buitenkant van het dak. Bij de koude isolatie wordt het aan de onderkant van het dak aangebracht, de dakconstructie zit hierbij dus boven het isolatiemateriaal.
Bij omgekeerde isolatie wordt de isolatie op het dakleer gelegd en afgewerkt met grind of tegels. Het speciale isolatiemateriaal is sterk genoeg om op te lopen en uiteraard waterdicht.
Wij raden aan dat u het vervangen van de dakbedekking (b.v. dakpannen of het dakleer) door een specialist laat doen. Mocht u zelf de dakbedekking willen vernieuwen, dan dient u er rekening mee te houden dat u ook de afwatering, isolatie en de daktrim in orde moet maken.
Buiten het feit dat het een specialistische klus is, dient u er ook rekening mee te houden dat het werken op hoogte risico's met zich meebrengt. Verstandiger is het raadplegen van een specialist en een kostenraming te vragen alvorens u besluit het dak van uw dakkapel zelf te gaan repareren.